Modelvliegtuig mee op vakantie in Frankrijk?

Bijdrage van Max Zuijdendorp, 19-1-2019

Overweeg je om op vakantie in Frankrijk een modelvliegtuig mee te nemen, dan is het goed om het volgende te weten:

  • Modelvliegtuigen en drones zwaarder dan 800 g (en niet zwaarder dan 25 kg) moeten geregistreerd zijn bij de Direction Générale de l'Aviation Civile (DGAC, onderdeel van het Franse ministère de la Transition Écologique et Solidaire).
  • Om met de genoemde modellen te mogen vliegen moet je verder een trainingscertificaat hebben. Dit certificaat kun je halen door een (korte) online training met examen te doorlopen op de overheidssite Fox AlphaTango. De training gaat over de regelgeving en veiligheid.
    Ook de registratie van je model(len) kun je via Fox AlphaTango online afhandelen.
  • Je moet het registratiedocument en het trainingscertificaat aan de gendarmerie kunnen tonen als deze je erom vraagt. Kun je dat niet, dan riskeer je een forse boete.

Alle teksten op de site Fox AlphaTango zijn naast het Frans ook in het Engels beschikbaar (al moet je soms even zoeken naar de taalvlag). Om te registreren en de training te volgen moet je een account aanmaken, waarbij je ook je adres en telefoonnummer moet opgeven. In de keuzelijst voor het land staat 'Netherlands' vermeld onder de 'P' (van 'Pays-Bas').

De training en het examen zijn niet moeilijk en ook de registratie verloopt soepel. Een strikvraagje op het examen gaat over de verzekering: strikt genomen is er geen eis om verzekerd te zijn, maar alleen een richtlijn om te checken of je (wel verplichte) aansprakelijkheidsverzekering schade ten gevolge van het modelvliegen dekt.